Proworx

silky

GESCHIEDENIS VAN SILKY
De ontwikkeling van beschaving begon op de dag dat de mens werktuigen maakte. Zagen zijn één van die werktuigen die hierin een veelvuldige rol gespeeld hebben. Zo worden ze gebruikt als hoofdwerktuig bij het bouwen van huizen, het maken van meubels en van instrumenten. De geschiedenis van de technische ontwikkeling van de ambacht van het zagen maken heeft een eeuwenlange evolutie gekend, die SILKY geërfd heeft.
In het land van Kisho hoorde men voor het eerst het hamer-geklop in 1919, door Mr. Katsuji Miyawaki. De stichter-ambachtsman maakte ‘Tamakitune’, een voormalig merk van SILKY, en legde zijn hart en ziel in het maken van zagen, een passie die werd voortgezet door Mr. Uichi Miyawaki, die vele vernieuwende ontwikkelingen doorvoerde. Speciaal de uitvinding van een automatische tand-zetmachine in de jaren ‘70 zette de grote revolutie in het zagen maken in: het maakte de status van de scherpte van de SILKY zagen ongenaakbaar.
In de jaren ‘80 werden de beste methoden voor het zetten van tanden, ‘4-Retsume’ en ‘Mirai-Me’, ontwikkeld, met een indrukwekkende verbetering van de scherpte van de tanden. Ook het concept van full-scale design werd geïntroduceerd, wat maakt dat ook het ontwerp en design van het merk, de producten, verpakkingen, catalogi etc… één geheel vormen.
Gomtaro en Gomboy, trend-zettende producten omdat ze voor het eerst rubber gebruikten in het heft van de zaag, werden gelanceerd in 1985. Vooral de Gomtaro maakte furore in de industrie en kreeg de Good-Design Prijs toegekend in datzelfde jaar. De Gomboy zette de standaard voor de vouw-zagen in de ogen van vele gebruikers.
Later werden vele prachtige zagen in de markt geïntroduceerd, alle met de typische SILKY kwaliteit en SILKY design. SILKY heeft de wens om ecologisch vriendelijk te zijn door het maken van handzagen. SILKY maakt zagen die zowel mens- als boomvriendelijk zijn; Deze wens komt nu dagelijks tot vervulling – De passie van SILKY slaat zijn vleugels uit en vliegt de wereld rond.


SILKY ZAGEN
Sinds 1919 is Um Kogyo Inc in Japan gespecialiseerd in het produceren van handzagen. Door de jarenlange ervaring hebben zij een wereldwijde reputatie van beste handzagen voor zowel de snoei- als de houtbewerkingsector opgebouwd. Steeds wordt met uiterste zorg de hoogste kwaliteit zagen geproduceerd en nieuw ontwikkeld naar de behoeftes van de consument. Vandaag de dag heeft SILKY al meer dan 100 zagen in zijn programma. SILKY maakt zagen met verschillende vertandingen voor verschillende doeleinden:grove vertanding voor nat en zacht houtfijne vertanding voor droog en hard hout.

EEN SILKY ZAAG IS NIET ZOMAAR EEN ZAAG
SILKY zagen zijn er voor uiteenlopende toepassingen. Zo zal de boomklimmer, meubelmaker, dakwerker, hovenier, timmerman, installateur, parqetteur, sloper of particulier altijd de juiste zaag kunnen uitzoeken. Bovendien onderkent elke gebruiker de uiterst fijne zaagsnede en het vlotte werk met deze Japanse trekzagen. Werken met een SILKY zaag is minder arbeidsintensief, waardoor een hoger rendement wordt gehaald. Er is weinig kracht nodig om door het hout te komen. De tanden blijven langer scherp, en door de lage trillingen die het zagen veroorzaakt voelt het werken met SILKY veel prettiger dan met andere zagen. SILKY snoeizagen beschadigen 50% minder houtcellen, met als gevolg een vlugger snoeiherstel en minder kans op schimmelvorming.
SILKY gebruikers waarderen als geen ander-  de efficiëntie van de vlijmscherpe zaagbladen (inductief gehard en viervoudig geslepen).-  de ergonomische handgrepen uit volrubber.-  de unieke vormgeving en de onnavolgbare zaagsnede.

Zeer uitgebreid programma
SILKY biedt een compleet programma zagen aan, voor snoeiwerk en houtbewerking, van vouwzagen tot holsterzagen, van gebogen tot rechte zaagbladen met telkens een ruime keuze in vertanding. Telescopische zagen zijn verkrijgbaar in lengtes van 2,40 m tot wel 7,70 m. Er zijn zelfs specifieke zagen die onder bepaalde omstandigheden inzetbaar zijn, zoals voor het zagen van boomwortels of het zagen van deurdorpels.

"Once I saw saws sawing but those saws I saw sawing did not saw like my Silky saw saws"


HOE TE GEBRUIKEN?
De SILKY zaag is ontworpen om te zagen met de trekkende beweging, zo kan het zaagblad ook niet buigen. Mocht uw zaag toch klemmen, nooit hard duwen of forceren, hierdoor kan het zaagblad beschadigen of breken. Altijd het klemgewicht wegnemen om de zaag te bevrijden. De SILKY zaag geeft een fijne zaagsnede en vraagt weinig zaagkracht. De zaag niet belasten; laat de zaag het werk doen. U zult minder snel vermoeid raken en het komt de levensduur van de zaag ten goede. U kunt de houtafname van de zaag enigszins sturen door de plaats waar u de handgreep vasthoudt. Houdt u de greep dicht bij het blad vast, dan zal er relatief weinig druk op het blad komen en zal de zaag het minste hout afnemen waardoor u zeer behoedzaam en fijn kunt zagen. Als u de greep op het einde vasthoudt zal er de meeste druk op het blad komen waardoor de zaagwerking maximaal kan zijn. Wanneer u bij een SILKY zaag het inductiesymbool aantreft is ze inductief gehard en kan ze niet opnieuw gescherpt worden d.m.v. een vijl. U kunt het aan de zaag zelf zien doordat de tandpunten zwart zijn. Het SILKY zaagblad moet schoon gehouden worden, anders gaat de zaagwerking verloren. Hars lost op in olijvenolie en dit is dan ook een effectieve, milieuvriendelijke manier om het blad te reinigen. Let er wel op dat als u agressievere middelen gebruikt deze het rubber van de handgrepen kunnen aantasten.Wanneer u de zaag niet gebruikt, maak haar dan goed droog, stop haar in de holster en leg haar op een droge plaats. SILKY is niet verantwoordelijk voor enige schade die ontstaat door onoordeelkundig gebruik.

SLIJTVAST
De zaagbladen van de SILKY zagen zijn gemaakt van het hoogwaardig carbon-metaal SK-4 en met laser uitgesneden. Het hoge koolstof gehalte zorgt voor een hoge slijtvastheid, waardoor de scherpte lang blijft. Daarnaast zijn er enkele modellen, zoals de Sugoi, Hayate en de Tsurugi die gemaakt zijn uit staal waaraan molybdeen en vanadium is toegevoegd, wat het zaagblad sterker, corrosiebestendiger en beter bestand tegen temperatuurwisselingen maakt.

VERCHROOMD BLAD
De chroomlaag op het zaagblad maakt het oppervlakte van het blad bijzonder hard en slijtvast. De chroomlaag vermindert de wrijving tijdens het doorzagen en verlengt de levensduur van het blad. Daarnaast is het beter bestand tegen roest- en harsvorming.

"MIRAI-ME" - De vertanding van de toekomst!
De tanden zijn met precisie in het blad geslepen met elk 4 snijvlakken. De tanden zijn niet “gezet” waardoor het snijvlak recht in het hout snijdt en zo circa 50% minder houtcellen kapot gemaakt worden. Dit vraagt veel minder zaagkracht, maar staat ook garant voor een zuivere zaagsnede, zonder afbreken van het hout, waardoor het niet of nauwelijks splintert en er een zeer fijne, gladde zaagsnede ontstaat. Bij levend hout wordt het invreten van virussen en schimmels voorkomen en het herstel van de zaagwonde bespoedigd.

INDUCTIE HARDING
De punten van de tanden worden een fractie van een seconde verhit tot een zeer hoge temperatuur. Omdat alleen de punt (oftewel het snijgedeelte) van de tand verhard wordt, behoudt de rest van de tand en het blad haar snijkwaliteit en flexibiliteit. Inductief geharde snijpunten gaan drie keer langer mee dan niet behandelde snijpunten.

RUBBEREN GREEP
De rubberen grepen absorberen de trillingen, geven een betere grip in natte omstandigheden en voelen altijd warm aan, ook bij extreme koude temperaturen. Alle zaagbladen zijn vervangbaar.

Kijk op www.silky-europe.com  voor meer informatie.